Ce urmează pentru mine...

După ce ai contribuit cu toate energia şi resursele de care dispui la realizarea unui proiect al cărui succes a fost pe deplin confirmat, ai, în principiu, două variante:

1. Fie alegi să te opreşti – asumând că, din punct de vedere al realizărilor sociale, ţi-ai atins potenţialul maxim – şi te concentrezi doar pe aspectele personale ale vieţii, pe care le-ai neglijat din cauza efortului dedicat anterior realizării unui proiect major;

2. Fie cauţi o altă miză, de ordin superior celei atinse, considerând că experienţa deja acumulată poate fi fructificată într-un nou proiect.

Sigur că ar mai fi şi alte posibilităţi. Poţi, de exemplu, să te „agăţi“ de ceea ce ai realizat, să nu înţelegi că orice construcţie atinge, la un moment dat, momentul de maxim după care, orice ai face, urmează declinul.

Am învăţat din afaceri că un succes, pe lângă datele intrinseci (resurse, efort, viziune etc.), depinde şi de evoluţii exterioare (context istoric, economic, social etc.). Un proiect politic util reprezintă un răspuns adecvat la particularităţile comunităţii căreia îi este dedicat.