Alegerile locale din 10 iunie 2012

Imediat după ce a primit votul de învestitură din partea Parlamentului, principala misiune a Guvernului Ponta o reprezenta organizarea alegerilor locale, programate pentru 10 iunie 2012.

Vezi video

Deşi PDL părăsise guvernarea, avusese grijă ca, pe ultima sută de metri, să distribuie fonduri semnificative către propriii primari. Edilii din Cluj, Piatra Neamţ sau sectorul 6 din Bucureşti se bucuraseră din plin de generozitatea unor miniştri care, aflându-se la final de mandat, erau foarte interesaţi să-şi asigure medii propice pentru viitoare candidaturi. În schimb, majoritatea primarilor PSD, PNL şi PC fuseseră constant ocoliţi de transferul de fonduri de la guvern. Această situaţie punea o presiune suplimentară asupra noului executiv pe care lipsa de fonduri bugetare îl împiedica să îndrepte balanţa.

Însă dincolo de dezechilibrul alocărilor bugetare (în anii 2010 şi 2011, primarii PDL primiseră aproximativ 60% din totalul fondurilor alocate de la centru pentru bugetele locale, în timp ce primarii PSD, PNL şi PC nu depăşiseră, cumulat, 30%) marea provocare în USL era stingerea conflictelor dintre diversele filiale PSD şi PNL. Erau numeroase judeţe, reşedinţe de judeţ şi alte localităţi importante în care liberalii şi social-democraţii se aflau în război deschis de peste 20 de ani, iar asemenea tensiuni nu se puteau rezolva într-un interval de o